Ska du göra en elinstallation?

Om det är så att du ska göra en större elinstallation av något slag, så är det mycket viktigt att se till att anlita en behörig elektriker att utföra detta jobb. Det är så att vissa saker får man inte göra själv i hemmet, när det handlar om el. Det går ju bra att göra enkla saker, om du vet vad du gör, men just elinstallationer, det ska du överlåta till en elektriker, behörig för jobbet. Du kan anlita en elektriker i Stockholm om det är där du bor. El kan vara riktigt farligt att hantera och det gäller att ha rätt kunskaper om det. Sedan, skulle du i alla fall göra ett eljobb, som en elektriker ska göra, och det orsakar skada, så får du oftast inte ut pengar på försäkringen. 

Vad får du göra själv?

Om du har kunskaper och känner dig säker så finns det en del saker med el som du har så att säga lov till att göra på egen hand. Det är bland annat att byta proppar, byta glödlampor och lysrör och montera skarvsladdar. Du får även reparera skarvsladdar eller apparatsladdar, byta fast installerade strömbrytare och vägguttag, under förutsättning att dessa inte är över 16 ampere. 

Saker du ska överlåta till en elektriker är fasta elinstallationer, installation av golvvärme samt att det är de som ska byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat eller lägga kabel i mark ute. 

Om du är det minsta osäker på vem som ska göra vad, ring en elektriker och fråga!

2 Jul 2021