Tips för dig som mekar bil på egen hand

Den som äger en bil, den vet att det kan kosta en del att reparera den om det är ett måste. Men har men en del kunskaper själv så finns det saker man kan göra på egen hand. Det finns en del saker att tänka på, som att alltid ha i handbromsen och lägg i en växel, en bra billyft, kanske en medhjälpare och rätt arbetskläder. Rätt saker hemma är bra med, som verktyg och bilvårdsprodukter med mera. 

I de allra flesta bilar är det så att det går ofta bra att på egen hand byta lampor, fylla på olja och byta vissa delar själv. Det står en del bra info i bilens instruktionsbok så väl som på internet. 

Viktiga saker att tänka på när man mekar med bilen

När du ska jobba med din bil, se till att dra åt handbromsen och lägga i en växel så att bilen inte kommer i rullning. Särskilt viktigt om du tänker att du ska ligga under bilen och jobba! Ska du lyfta bilen så är det bra att göra det på rätt sätt. Det allra bästa är om man kan använda en billyft men med domkraft och ordentliga pallbockar kan det går bra ändå. 

Meka med bilen bara när den är kall. Det är inte bra att greja med sakerna direkt efter körning. Det är många delar i bilen som blir varma och ska man tömma ut vätskor och annat så kan man bränna sig.  Skyddskläder och handskar är bra att ha med. 

25 Mar 2019