Så gott med fiskgratäng

En rätt som går att variera en hel del och som går att variera en hel del, det är fiskgratäng. Det är så enkelt och så gott! Vill du göra det ännu enklare för dig, att laga med fisk, så köp fisken online. Det finns en bra butik som heter Sydfisk. Där går det att handla fisk och skaldjur och få det raka vägen till dörren. Super lätt och superenkelt. Om du sedan vill göra en riktigt enkel fiskgratäng, följ receptet nedan.

Fiskgratäng med spritsat mos och bacon

Ingredienser
– 400 g torskfilé, färsk eller tinad
– 1 tsk salt
– 2 krm peppar
– 2 dl crème fraiche
– 1 fiskbuljongtärning
– 1 msk tomatpuré
– 1 dl valfri grädde
– 1 msk vetemjöl
– 25 g soltorkade tomater
– 2 dl riven ost, 31%
– 125 g bacon
Potatismos
– 750 g potatis
– 1 msk smör
– 1 äggula
– 1 msk mjölk
– 1 tsk salt
– 2 krm peppar
Garnering
– persilja


Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Potatismos: Skala och skiva potatisen och koka den mjuk ca 10 min. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula och mjölk. Salta och peppra. Spritsa ut moset längs kanterna i en gratängform.
3. Lägg fisken i mitten i botten på formen. Salta och peppra.
4. Blanda crème fraiche, buljongtärning, tomatpuré, grädde och mjöl och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter så den blir tjock.
5. Skär tomaterna i bitar och strö dem över fisken. Häll över såsen. Strö över riven ost. Ställ in formen i ugnen. Låt stå ca 20 min.
6. Strimla och stek baconet. Strö det över fiskgratängen. Garnera med persilja och servera med en blandad sallad.

30 nov 2021